Hvad er en Forsikringsgodkendt lås, og hvorfor er den vigtig?

Hvad er en Forsikringsgodkendt lås, og hvorfor er den vigtig?

Som låsesmed i København støder vi ofte på spørgsmål om, hvad en forsikringsgodkendt lås egentlig er, og hvorfor det er vigtigt at have sådan én installeret. Mange boligejere er ikke klar over forskellen mellem almindelige låse og forsikringsgodkendte låse, og de ved heller ikke, hvorfor det er en kritisk faktor for både sikkerheden i hjemmet og i forhold til forsikringsselskaberne.

I denne artikel vil vi gennemgå, hvad en forsikringsgodkendt lås er, hvorfor du bør have en installeret i dit hjem eller erhvervsejendom, og hvordan det påvirker din forsikring. Vi vil også forklare, hvilke standarder låsene skal opfylde for at blive forsikringsgodkendte, og hvordan du sikrer, at din lås opfylder de nødvendige krav. Artiklen er skrevet med både faglig ekspertise og praktiske tips fra vores erfaring som Låsesmed København.

Hvad er en Forsikringsgodkendt lås?

En forsikringsgodkendt lås er en lås, der opfylder bestemte standarder og krav fastsat af forsikringsselskaberne for at sikre et højt sikkerhedsniveau. Disse krav sikrer, at låsen er vanskelig at bryde op og modstandsdygtig overfor indbrudsforsøg. Forsikringsselskaber har ofte specifikke krav til de typer af låse, der skal være installeret i boliger eller virksomheder, hvis ejeren ønsker at være dækket i tilfælde af indbrud. Hvis der ikke er installeret en forsikringsgodkendt lås, kan det føre til, at din forsikring ikke dækker skaderne ved indbrud.

En forsikringsgodkendt lås skal som minimum opfylde Dansk Forening for Skadesforsikrings (DBI) krav og være testet og certificeret af Forsikring & Pension (F&P). Derudover skal låsen have en modstandsdygtighed over for almindelige indbrudsteknikker, såsom dirkning, boreangreb og opdirkning. Det betyder, at låsen er designet til at modstå de mest almindelige indbrudsforsøg, der typisk kan bryde en standardlås op.

Hvorfor er det vigtigt at have en forsikringsgodkendt lås?

Sikkerhed er naturligvis den primære årsag til, at du bør overveje at installere en forsikringsgodkendt lås. Boliger med svage låsesystemer er nemme mål for indbrudstyve, der ofte bruger enkle værktøjer som skruetrækkere, dirke eller boremaskiner til at bryde almindelige låse op. Ved at installere en lås, der opfylder forsikringsselskabernes krav, gør du det meget sværere for indbrudstyvene at få adgang til din bolig.

Men der er også en anden, meget vigtig grund: forsikringsdækning. Forsikringsselskaber har ofte en klausul i deres policer, der kræver, at boliger eller erhvervsejendomme skal have forsikringsgodkendte låse installeret. Hvis der sker et indbrud, og din lås ikke opfylder disse krav, risikerer du, at forsikringsselskabet ikke dækker de økonomiske tab eller skader. Derfor er det afgørende at sikre, at dit låsesystem er i overensstemmelse med din forsikringspolice.

Hvordan ved man, om en lås er forsikringsgodkendt?

For at sikre, at en lås er forsikringsgodkendt, skal den være testet og certificeret af Forsikring & Pension (F&P). De tester låse for at sikre, at de kan modstå en række forskellige indbrudsteknikker. Låse, der er godkendt af F&P, er udstyret med en godkendelseslabel, der viser, at de lever op til forsikringsselskabernes krav.

Når du skal købe eller installere en forsikringsgodkendt lås, kan du kigge efter F&P’s certificeringsnummer, som bekræfter, at låsen lever op til de fastsatte standarder. Du kan også spørge din låsesmed, som vil kunne rådgive dig om, hvilke låse der er forsikringsgodkendte. Hos Låsesmed København hjælper vi gerne med rådgivning om valg af låse og sikring af din bolig.

Typer af forsikringsgodkendte låse

Der findes flere typer forsikringsgodkendte låse, og valget af lås afhænger ofte af, hvilken type dør eller vindue, der skal sikres, samt det ønskede sikkerhedsniveau. Her er nogle af de mest almindelige forsikringsgodkendte låsetyper:

1. Cylinderlåse

Cylinderlåse er de mest almindelige typer låse til døre i boliger og erhvervsejendomme. En cylinderlås består af en mekanisme, der kræver en nøgle for at dreje en cylinder, der åbner eller låser døren. Forsikringsgodkendte cylinderlåse skal opfylde en række sikkerhedskrav, herunder modstand mod dirkning, boring og anden manipulation. Cylinderlåse kan anvendes til både hoveddøre, terrassedøre og kælderdøre.

2. Skafor låse

En Skafor lås (Sikringsstyrkeforeningen) er en særlig type lås, der er inddelt i fire sikkerhedsniveauer: Rød, Blå, Grøn og Hvid. En Skafor Rød lås er den mest sikre og anbefales til ejendomme, der har brug for ekstra høj sikkerhed, såsom banker eller juvelerforretninger. Til private hjem vil en Skafor Blå lås ofte være tilstrækkelig, mens Grøn og Hvid tilbyder lavere sikkerhedsniveauer.

3. Hængelåse

Hvis du har en udendørs bygning, garage eller opbevaringsrum, er en forsikringsgodkendt hængelås et godt valg. Forsikringsselskaber stiller også krav til hængelåse, og det er vigtigt at vælge en hængelås, der kan modstå de samme former for angreb som cylinderlåse.

4. Elektroniske låse

Moderne elektroniske låse bliver også mere og mere populære, især i virksomheder og for ejendomme, der kræver avancerede adgangskontrolsystemer. Nogle elektroniske låse er også forsikringsgodkendte, så længe de lever op til F&P’s krav om modstand mod indbrud. Elektroniske låse tilbyder ekstra bekvemmelighed og mulighed for fjernadgang, men de skal stadig opfylde strenge sikkerhedskrav for at blive forsikringsgodkendte.

Hvor skal en forsikringsgodkendt lås installeres?

En forsikringsgodkendt lås bør installeres på alle udvendige døre og eventuelt også på vinduer i din bolig eller erhvervsejendom. Forsikringsselskaber kræver som regel, at hoveddøren har en forsikringsgodkendt cylinderlås. Men det kan også være klogt at installere forsikringsgodkendte låse på bagdøre, terrassedøre og kælderdøre, da indbrudstyve ofte forsøger at komme ind gennem mere afsidesliggende indgange.

Derudover kan det være relevant at sikre vinduer og eventuelle porte med forsikringsgodkendte hængelåse eller andre sikre låsesystemer. Det er især vigtigt, hvis du har værdifulde genstande opbevaret i garager eller udhuse.

Låsesmed København kan hjælpe med at gennemgå din boligs eller virksomheds nuværende sikkerhed og anbefale de nødvendige forbedringer for at sikre, at du overholder forsikringskravene.

Hvad koster det at installere en forsikringsgodkendt lås?

Prisen for installation af en forsikringsgodkendt lås afhænger af flere faktorer, herunder hvilken type lås du vælger, og om der er behov for at opgradere din eksisterende lås eller helt udskifte den. En forsikringsgodkendt cylinderlås koster typisk mellem 1.500-3.500 kr. inklusive installation, afhængigt af mærket og sikkerhedsniveauet.

Prisen kan også variere, hvis du vælger at få installeret flere låse, eller hvis du har specielle krav til låsesystemet. Uanset hvad bør du se det som en investering i både sikkerheden og forsikringsdækningen af dit hjem. At have en forsikringsgodkendt lås installeret kan være med til at reducere risikoen for indbrud betydeligt og sikre, at du er fuldt forsikringsdækket i tilfælde af en ulykke.

Konsekvenser af ikke at have en forsikringsgodkendt lås

Hvis du ikke har en forsikringsgodkendt lås installeret på din ejendom, kan det få alvorlige konsekvenser, især i tilfælde af et indbrud. Forsikringsselskaber stiller ofte krav til låsens sikkerhedsniveau, og hvis din lås ikke opfylder disse krav, kan du risikere, at forsikringsselskabet ikke dækker dit økonomiske tab ved indbrud.

Forestil dig, at dit hjem bliver udsat for indbrud, og du står overfor dyre reparationer, samt erstatning for stjålne ejendele, men din forsikring nægter at betale, fordi din lås ikke levede op til forsikringsselskabets standarder. Dette scenarie kan undgås ved at investere i en forsikringsgodkendt lås, der opfylder de nødvendige krav.

Hvordan kan en låsesmed hjælpe?

En professionel låsesmed, som Låsesmed København, kan hjælpe dig med at vurdere, om dine låse lever op til forsikringsselskabernes krav. Vi tilbyder både rådgivning, installation og udskiftning af forsikringsgodkendte låse, så du kan føle dig tryg i dit hjem eller din virksomhed.

En låsesmed kan også rådgive om, hvordan du bedst kan sikre dine ejendele og din ejendom mod indbrud og tyveri. Det kan være en fordel at få en låsesmed til at gennemgå din bolig og foreslå forbedringer i sikkerheden.

Afslutning: Din sikkerhed og forsikring afhænger af en forsikringsgodkendt lås

En forsikringsgodkendt lås er ikke bare en almindelig lås – det er en sikring af dit hjem og dine ejendele, samt din forsikringsdækning i tilfælde af indbrud. Uanset om du bor i en lejlighed på Vesterbro eller et hus i Nordvest, er det vigtigt at have en lås, der opfylder forsikringsselskabernes krav. Ved at vælge en forsikringsgodkendt lås, sikrer du dig mod økonomiske tab og øger samtidig sikkerheden i din bolig.

Hvis du vil have professionel hjælp til at installere eller opgradere dine låse, kan du altid kontakte Låsesmed København for rådgivning og installation.

Skriv til Låsesmed København for at høre mere, eller for at få en pris

Del indlæg

Fra vores blog

Få mere viden & læs nyheder

Her kan du få tips og råd fra eksperter indenfor låse og sikring samt læse flere nyheder fra Låsesmed København. Har du nogle tips til bloggen? Send os gerne en besked.

Oplukning af dør – Effektiv oplukning af døre i København
Låse

Oplukning af dør

Få effektiv oplukning af døre i København Forestil dig, at du står foran din egen hoveddør i København. Måske har

Læs mere »